cultura

Mircea Eliade: 7 gânduri despre prietenie și prieteni

Canal 33 este noua statie de televiziune de business a Romaniei. Este o statie afiliata CNN fondata de Alexandru Raducanu.

Descriere

1.    1.   Ești considerat sincer nu când ”nu ascunzi nimic” celuilalt – ci când nu ascunzi ceea ce așteaptă el de la tine să nu ascunzi. Este paradoxal, dar așa e; sinceritatea ta se verifică, nu prin tine, ci prin celălalt.

2.      2.  Ceea ce întristează oarecum într-o prietenie este că fiecare dintre prieteni sacrifică libertatea celuilalt.

3.     3.   Prietenia cea mai încercată îți dezvăluie uneori ziduri de nestrăbătut. Parcă ți-ar spune: Până aici te-am urmat, până aici te-am lăsat să intri; de-acum ești un caraghios, ești absurd, ești ridicol; nu te mai pot urma”

4.      4. O prietenie nu se verifică în așa-numitele ”ceasuri grele” ale vieții. O prietenie se verifică numai prin gradul de libertate pe care îl acorzi celuilalt.

5.       5. Nimeni nu-ți cere adevărata sinceritate, ci numai acea sinceritate pe care o dorește el”

6.       6. Pe un prieten bun nu îl uzezi vizitându-l des. Iar dacă ești silit să-l vezi și să-i vorbești în fiecare zi – cată să fii cât mai plat, mai mediocru și mai vulgar în comerțul tău cu el. Numai o asemenea atitudine poate conserva mult timp miracolul prieteniei.

7.      7.  Nu judeca un om după prietenii pe care îi are, ci după tovărășiile pe care le caută, după fleacurile pe care le vorbește în anumite ceasuri de panică.